Learn English

8 ian. 2013

PRONUNCIATION RULES

Pronuntia limbi engleze difera de pronuntia limbii romane. In limba engleza majoritatea cuvintelor se citesc / pronunta diferit de cum se scriu.

Un mod simplu de a invata pronuntia corecta a cuvintelor este cunoasterea ALFABETULUI FONETIC. Este vorba de semne speciale asociate anumitor sunete. In orice dictionar ar trebui sa gasim fie intre [ ] sau / / pronuntia cuvintelor folosind aceste semne.

In cele ce urmeaza vom invata semnele Alfabetului fonetic, sunetele corespondente si vom exersa pronuntia unor cuvinte.

In acest exercitiu puteti vedea diversele semne. Dati click pe fiecare semn in parte si repetati pronuntia. Apoi mutati mouse-ul in coltul dreapta sus corespondent fiecarui sunet si ascultati si repetati pronuntia catorva cuvinte in care regasim sunetele. In acest moment ne concentram pe pronuntie si nu pe semnificatia cuvintelor.
Ex.1  British Council phonemic chart

Incepatorii "A0 starter" si "A1 elementary" nu vor intelege foarte multe cuvinte din video care urmeaza, insa "A2 pre-intermediate" vor intelege o mare parte din ceea ce trainerul explica. In ambele cazuri, important este sa ascultati sunetele si sa repetati. Incercati sa identificati sensul cuvintelor a caror pronuntie seamana cu anumite cuvinte din limba romana.

Folosim semnul ":" dupa vocale (a,e,i,o,u) pentru un sunet lung. Cuvantul pom in limba engleza TREE are doi "e" la final. In limba engleza doua litere "e" se citesc /i:/ ("ii").
Ex.2 I & EE


Grupul de litere "th" se aude fie ca un sunet "s - printre dinti" fie ca un sunet "z - printre dinti". Un exercitiu pe care il recomandam cursantilor nostri pentru a invata aceste sunete este sa le repete in fata oglinzii. Repetand fie "s", fie "z" cu varful limbii care trece de dinti pronuntam un sunet corect (varful limbii trebui sa se vada). Semnul pentru "s - printre dinti" este "Phoneme" iar semnul pentru sunetul "z - printre dinti" este "Phoneme".
Ex. 3 TH

Ex.4 TH
Ex.5 TH, F, S



Limba romana are foarte multe dintre aceste sunete redate prin litere. Ascultati cu atentie sunete de la Ex.1 si incercati sa recunoasteti litere pe care le asociem cu aceste sunete in limba romana.

O alta problema in limba engleza este citirea literei "a". Putem pronunta litera asociind-o cu sunetul "Phoneme" sau sunetul "Phoneme" sau sunetul "Phoneme" sau sunetul "Phoneme" sau "phoneme". Reluati aceste sunete din Ex.1 si identificati cuvintele in care scriem "a" si diversele pronuntii.

In urmatorul exercitiu, vom face diferenta intre "Phoneme" si "Phoneme". Nu conteaza foarte mult cat intelegeti din ceea ce explica trainerul, doar repetati pronuntia cuvintelor.
Ex.6 A & E (Man vs. Men)


Mai departe vom continua cu pronuntia altor vocale in limba engleza.
Ex. 7 U (uh/oo)




Niciun comentariu: